HALMSTAD 2025-04-01 KL. 11:35

Oskar nio poäng från seger i Bocuse-kvalet

Av Johan W Jönsson

Oskar Persson från Veinge har tidigare slutat såväl tvåa som trea i årets kock. Nu var han snubblande nära att ta hem det svenska kvalet i Bocuse d’Or. Endast nio poäng skiljde upp till vinnaren Ludwig Tjörnenmo. Till tredjeplatsen var det hundratals poäng.

Oskar nio poäng från seger i Bocuse-kvalet
Oskar Persson, i mitten, blev tvåa, med liten marginal, i det svenska Bocuse-kvalet. Ludwig Tjörnemo, till höger, vann nio poäng före Oskar. Foto: Samuel Uneus

Efter sina insatser och pallplatser i årets kock satsade nu Oskar på att bli bäst i världen istället för bäst i Sverige. Oskar stod för en stark insats i kvalet men det räckte inte ända fram.

Ludwig Tjörnemo, som har vunnit årets kock, var strået vassare och vann på 1 170 poäng. Oskar fick 1 161 poäng och trean Pontus Wellén 751,5 poäng. Två kockar stod alltså i särklass.

Kvalet till världens mest prestigefyllda kocktävling var en hyllning till svenska råvaror. Det handlade om en lakto-ovo-vegetarisk huvudrätt och en klassisk fatservering.

Tjörnemo får nu förbereda sig inför de europeiska kvaltävlingen nästa år. Sverige brukar alltid gå vidare till världsfinalen som den här gången äger rum i Lyon i januari 2027.

Fakta:

Tjörnemos vinnarrätter:

Tallriksrätt: Rostad och picklad jordärtskocka, karamelliserad lök och stuvad savoykål.

Fatservering: Glaserad kalv med murklor, confiterad potatis med dragon och picklat äpple, bakad sparris med rökt sparriskräm och bergamott samt rostad kycklingsky med fermenterad koriander.

Om Bocuse d’Or

Bocuse d’Or grundades 1987 av den franska mästerkocken Paul Bocuse och är idag världens mest ansedda kocktävling. Bakom den svenska satsningen står Bocuse d’Or Sweden, en organisation ägd av Restaurangakademien AB.

LÄS MER: Oskar kvalar till mest prestigefyllda tävlingen

Vinnaren Ludwig Tjörnemo med pokalen. Foto: Samuel Uneus