HALMSTAD 2025-10-22 KL. 06:00

Hejdå lunch – hej Heagård!

Av Johan Jönsson

Efter sju år med populär lunchservering på Rejmes i Halmstad lämnar Chalenius & Fredins nu lunchverksamheten helt. I stället satsar de helhjärtat på Heagård – en plats där de redan smygstartade med julbord under 2023 med stor framgång.

Hejdå lunch – hej Heagård!
Peter Chalenius och Martin Fredin går all in på Heagård sedan de lämnat lunchen på Rejmes bakom sig. Foto: Johan Jönsson

– Vi hade hög beläggning och god respons på lunchen, men det gick inte att få det att gå runt ekonomiskt. Nu fokuserar vi på det som är lönsamt – vår eventverksamhet, säger Peter Chalenius.

Chalenius & Fredins grundades 1991 och har sedan dess skapat uppskattade upplevelser för både företag och privatpersoner. 2018 tog verksamheten ett nytt steg när mästerkocken Martin Fredin gick in som delägare och tillsammans med Peter Chalenius startade lunchservering i Rejmes bilhall. Luncherna blev snabbt en av de mest uppskattade i Halmstad – med klassisk mat lagad från grunden och hög servicenivå.

– Det var aldrig tänkt att bli någon kassako. Lunchen skulle gå runt och hålla igång verksamheten mellan eventen. Men när priserna på råvaror och hyror började öka blev det snabbt ohållbart, säger Chalenius.

Trots höga lunchpriser och fullt med gäster var ekonomin i lunchserveringen inte hållbar.

– Att få en lunch att bli lönsam idag är mer eller mindre omöjligt. Visst, om du lagar allt själv, drar ner på servicen och jobbar med lite personal – då kanske du kan nå nollresultat. Men det är inte den verksamhet vi vill bedriva, säger han.

Beslutet att lämna Rejmes hänger också ihop med nya möjligheter. På Heagård har Chalenius & Fredins ett mer fördelaktigt hyresavtal – med ensamrätt på lokalerna och en omsättningsbaserad hyra.

– Vi slipper tunga fasta kostnader under lugna månader, vilket är helt avgörande i vår bransch. Man betalar när man har intäkter, säger Chalenius.

Peter Chalenius och Martin Fredin går all in på Heagård sedan de lämnat lunchen på Rejmes bakom sig. Foto: Johan Jönsson

Heagård blir nu navet för hela företagets verksamhet. Hösten inleddes med en fullsatt oktoberfest, följt av gåsamiddag och ett dussin julbordskvällar. Därefter öppnas portarna för dagkonferenser, företagsevent, temakvällar och skräddarsydda aktiviteter.

– Företag har allt svårare att få ut personal på kvällstid. I dag är det mer utbildningar, aktiviteter och mat på dagtid som gäller. Genom att släppa lunchen frigör vi resurser att möta det behovet, säger Chalenius.

För personalen innebär omställningen ett mer säsongsbetonat arbetssätt – med intensiva perioder under högtider och lugnare veckor däremellan. Men enligt Chalenius är det en modell som både teamet och verksamheten mår bättre av.

– Det är annorlunda, men jag tror att det är så vi måste jobba. Vi säljer in evenemangen i förväg och vet vad vi får för volymer – istället för att hoppas på att gästerna dyker upp.

Chalenius & Fredins fortsätter att kombinera mat och event i en unik helhetslösning, där kvalitet, personligt engagemang och upplevelse står i centrum.

– Vi tror stenhårt på det vi gör. Vi har alltid gått in med hela hjärtat – och det kommer vi fortsätta med. Men lunchen är ett avslutat kapitel. Framtiden finns på Heagård, avslutar Peter Chalenius.

Peter Chalenius och Martin Fredin går all in på Heagård sedan de lämnat lunchen på Rejmes bakom sig. Foto: Johan Jönsson