NYHETER 2025-05-21 KL. 12:00

Halmstad mot strömmen – här föds fler barn igen

Av Per Brolléus

Trots att barnafödandet i Sverige nått historiskt låga nivåer, visar en ny sammanställning från Dina Försäkringar att flera kommuner i södra Sverige går mot strömmen. I Markaryd, Halmstad, Laholm och Båstad ligger fruktsamhetstalen fortfarande nära eller över det nationella snittet – och i vissa fall ökar de.

Halmstad mot strömmen – här föds fler barn igen

– Det är tydligt att lokala förutsättningar spelar stor roll. I kommuner som Markaryd och Halmstad ser vi exempel på att trygghet, tillgång till natur och ett välfungerande samhällsservice kan skapa goda förutsättningar för familjebildning, säger Zara Lindberg, personförsäkringsexpert på Dina Försäkringar.

Markaryd hör till de kommuner i landet där fruktsamhetstalet ökat sedan år 2000. Med ett tal på 1,80 barn per kvinna ligger kommunen klart över riksgenomsnittet på 1,43.

– Att Markaryd ökat med 10 procent på över två decennier är imponerande, särskilt när större delen av landet går i motsatt riktning, säger Zara Lindberg.

– Det kan handla om ett bra samspel mellan kommunal planering, bostadsutveckling och att det finns en närhet till både jobb och natur.

I Laholm ligger fruktsamhetstalet på 1,72, vilket är något över riksgenomsnittet – även om kommunen sett en mindre nedgång på 3 procent sedan år 2000.

– Laholm har ett fruktsamhetstal som är högre än både rikssnittet och många större städer. Det visar att småstäder med livskvalitet och familjevänlig miljö fortsätter attrahera barnfamiljer, säger Lindberg.

Halmstad, den största kommunen i Halland, har ett fruktsamhetstal på 1,55 – en ökning med 3 procent sedan millennieskiftet.

– Halmstad är ett gott exempel på en mellanstor stad där det verkar finnas en balans mellan karriärmöjligheter och familjeliv. Det är inte alla större städer som lyckas med det, säger Lindberg.

Båstad, med sina 1,67 barn per kvinna, ligger också över det nationella snittet. Sedan 2000 har barnafödandet där ökat med fem procent.

– Även om Båstad ofta förknippas med sommarturism och fritidsboende, tycks det även vara en plats där många väljer att bo och bilda familj året runt, säger Lindberg.

Sammantaget visar statistiken att skillnaderna mellan kommunerna är stora, och att trenden med sjunkande barnafödande inte är universell.

– Det som fungerar i en kommun kanske inte fungerar i en annan. Det är därför viktigt att beslutsfattare vågar titta lokalt och satsa på de faktorer som just deras invånare värderar – oavsett om det handlar om bostäder, barnomsorg eller trygghet, avslutar Zara Lindberg.

Fakta:

Fruktsamhetstalet visar hur många barn som föds per kvinna i fertil ålder (15–49 år). 2024 är rikssnittet 1,43 – den lägsta nivån någonsin i Sverige.