NYHETER 2025-05-19 KL. 06:04

Fiskare rensar havet från dödsfällor

Av Rickard Gustafsson

Yrkesfiskare i Halland och nordvästra Skåne samverkar med myndigheterna för att rensa havsbotten från så kallade spökredskap. Projektet räddar djurliv, minskar spridning av mikroplaster och stärker den marina miljön.

Fiskare rensar havet från dödsfällor
Uno Hellner är en av yrkesfiskarna som draggar havsbotten på spöredskap. Hittills har han fått upp 18 tinor och ett stort antal meter garn. Foto: Anna Carlsson/Region Halland

Längs Hallands kust pågår ett miljöarbete under ytan. Förlorade hummertinor – så kallade spöktinor – fiskar vidare år efter år och blir dödsfällor för humrar och fiskar.

Region Halland, Jordbruksverket, Vatten- och havsmyndigheten och Göteborgs universitet samverkar med nio yrkesfiskare i Halland och nordvästra Skåne för att städa havsbotten.

Hittills har över 100 tinor och 1 000 meter garn bärgats.

– De är gjorda av järn med plast över så de håller sig många år innan de går sönder. Sen är det grovt garn i nylon som håller jättemånga år och det är ju inte bra för havet och djurlivet. Så det känns ju bra att få upp dem, säger yrkesfiskaren Uno Hellner från Lerkil i ett pressmeddelande.

Mindre rolig fångst, men ack så viktig för den marina miljön. Foto: Anna Carlsson/Region Halland

Projektledaren Clas Rosander beskriver att problemet har växt under de senaste åren, framför allt genom det ökande antalet fritidsfiskare.

De förlorade redskapen bidrar till nedskräpning av havet, spridning av mikroplaster men det påverkar fram för allt djurlivet negativt.

– Ja, det hemska är ju djurplågeriet, att de ligger där och fiskar år efter år och att det går in nya humrar och dör inne i burarna. Det är förfärligt när man blir klar över att det går till på det sättet, säger Clas Rosander.

Clas Rosander är initiativtagare och leder projektet att städa havsbottnen i Kattegatt. Foto: Anna Carlsson/Region Halland

Med hjälp av undervattensrobot och koordinater har havsbotten systematiskt sökts igenom.

Efter bärgning transporteras redskapen till en återvinningsanläggning i Sotenäs där man försöker hitta nya användningsområden för materialet.

– Det känns bra att få gjort det. Det är i alla fall bra att redskapen inte ligger på botten. Det är fel plats, säger Clas Rosander.

För att hitta tappade hummertinor och andra redskap har man använt en undervattenrobot som både kan filma och ta upp redskap. Foto: Region Halland