NYHETER 2025-05-19 KL. 14:00

Jonas bygger spännande berättelser – med AI

Av Per Brolléus

Först var det geocaching som skulle kombinera digitalt lekande med att röra på sig och samtidigt lära sig något. Sen kom Pokémon där folk från 7 till 97 sprang omkring i en blandning mellan det digitala och det verkliga och viftade förtvivlat med armarna.
– Men det är mycket roligare med AI. Och det blir många kilometer och helt fantastiskt spännande äventyr.

Jonas bygger spännande berättelser – med AI
Jonas Bergman och mobilen skapar spännande berättelser. Foto: Per Brolléus

Orden kommer från före detta toppolitikern i Halmstad, Jonas Bergman. I samband valet 2022 klev han helt av politiken och nu har han fått en ny vän.

– Jag och AI är kompisar.

Kanske till och med mer än ”bara” kompisar…

– Jag älskar ny teknik och AI är fantastiskt, säger den lätt haltande förre kommunpolitikern efter att ha sprungit en halvmara i nya skor i helgen.

En vägg, en skylt och lite direktiv, sen går AI igång. Foto: Per Brolléus

Trots skoskavet tar Jonas med undertecknad på en fantastisk vandring i Halmstad centrum. Tillsammans ska vi idag skriva en bok – Jonas, jag och AI. Vi ska styra, men AI ska skapa. Och startpunkten är där vi står, i det här fallet på parkeringen utanför Halmstad Slott.

– Vad sägs om en äventyrsberättelse för barn? Ålder 11-13, nånting? Utspelar sig här? Nutid med historiska fakta? Och vi skriver den med direktiv och bilder? Fem kapitel? Ok?

Vi kör. Jonas öppnar ett AI-verktyg i mobilen, en gratisversion som alla har tillgång till, knappar in vad han vill att AI ska göra och tar en bild på slottstornet.

– Grejen är att mina instruktioner ihop med bilderna startar AI-skrivandet.

Förstabilden till en spännande berättelse. Foto: Per Brolléus

Första bilden skickad och några sekunder kommer starten på berättelsen. AI vill att nästa bild innehåller vatten som glittrar. Vi går mot Nissan och väjer en av de äldre broarna.

Klick, ladda upp, historien fortsätter. Gärna en bild vid ett konstverk nu, önskar AI och vi går till ”Europa och tjuren”. Klick igen och efter några enkla instruktioner i mobilen så rullar det tredje kapitlet av en helt ny spännande bok fram. Skriven av AI, men skapad av Jonas och hans foton på en söndagsvandring mitt i stan.

"Gå till ett glittrande vatten", uppmanade AI. Foto: Per Brolléus

– Det här är både kul och nyttigt. Vi rör på oss, tvingar oss att vara kreativa och får något unikt tillbaka. Men, man ska vara lite ifrågasättande när det kommer till fakta. Ibland spårar AI ut helt, även om storyn blir minst lika bra.

Vid fontänen fick AI många utmaningar. Foto: Per Brolléus

Sedan ett par år tillbaka jobbar Jonas med just AI, men för att göra det vi just precis har gjort så menar han att man egentligen inte behöver någon förkunskap.

– Ju mer man håller på, desto bättre blir man på att ge instruktioner och därmed kan man styra berättelsen ännu mer så som man själv vill, om man nu vill det.

Sista bilden på kyrktornet... Foto: Per Brolléus

För Jonas professionella AI-användande handlar det om att få AI-agenter och ”digitala medarbetare” att utföra enformiga eller repetitiva uppgifter, till exempel att flytta data mellan olika system. Utan att gå in i detalj så är det många kommuner och regioner som har en mängd extremt monotont arbete som måste göras.

– Det monotona sköter de digitala medarbetarna så att personalen, till exempel en sjuksköterska, kan lägga tid på patienter istället för att flytta siffror mellan excel-ark.

De fem bilder Jonas använde. Foto: Jonas Bergman

Jonas tips: SÅ GÖR DU

1. Ladda ner och installera en AI-app, till exempel ChatGPT eller Google Gemini (som användes i detta exempel). Det går också bra att använda en webbläsare. Gratisversionen fungerar bra för de flesta uppgifter.

2. Prova dig fram i hur det fungerar och hur du bäst styr AI för att då de svar du vill ha. Man kan till exempel be AI att ”förklara så att en sjuåring förstår”, eller ”svara på tyska”

3. Vill du skriva en promenadberättelse med hjälp av bilder så skriver du först in en instruktion, en prompt, som styr hur berättelsen ska vara. Det behöver inte vara komplicerat, utan det kan räcka med ”Skriv en romantisk berättelse om två labradorer. Utgå från min bild. När avsnittet är klart ber du mig om en ny bild.”

4. Ta en bild med mobilen och ladda upp. Bilden styr historien och AI kommer anpassa sig. Vill du inleda berättelsen om labradorromansen med en bild på en pizza och en kebabtallrik så kommer det fungera – och kanske inleds romansen mellan de två hundarna då i en gränd bakom en pizzeria?

5. Använd fantasin för att tänka ut nästa roliga eller intressanta bild som skulle kunna föra historien framåt - och ta dig till den platsen.

6. Fortsätt att fylla på med nya bilder så länge som du tycker att det är kul. Gillar du inte hur historien utvecklas så kan du när som helst komplettera med en ny instruktion, till exempel ”skriv in en pudel och en fransman i historien”.

7. Tänk på: som kreativ partner är AI-apparna oftast fantastiska, men var varsam när de svarar med fakta. AI-modellerna kan tyvärr ibland – och med stor självsäkerhet – ljuga friskt.