Av Rickard Gustafsson
Det största samhällsbyggnadsprojektet i modern tid i Halmstad. Så kallas området runt centralstationen där en ny stadsdel planeras. ”Stationsstaden” ska bli knutpunkt för framtidens kollektivtrafik och samtidigt ge plats för nya affärs- och kontorslokaler, mötesplatser samt flera hundra nya bostäder.
Halmstads kommun har storslagna planer för en ny, hållbar stadsdel runt nuvarande Centralstationen och Resecentrum. Visionen är att knyta samman Stationsstaden på ett naturligt sätt med centrum och skapa en knutpunkt för både regional och lokal kollektivtrafik, vilket ska underlätta för både invånare och besökare att välja hållbara färdmedel.
Målsättningen är att dra nytta av det fördelaktiga läget, utveckla området till en rik mix av kontor, verksamheter, service och nya bostäder.
Området i den blivande stadsdelen betraktas som outnyttjad pärla. Det sträcker sig från Fredsgatan i norr och följer järnvägsspåren ned till Lokstallarna i söder.
Jennifer Nordén, exploateringsingenjör och ansvarig för projektet på Halmstads kommun, sammanfattar bakgrunden till projektet:
– Det är väl cirka 15 år sedan man började prata om att skapa ett nytt resecentrum och ett trafiknav för såväl stads-, lokal-, och regionbussar samt tågtrafik för att möta framtidens kollektivtrafikbehov.
– Sen insåg man att man behöver bygga om bangården, öka spårkapaciteten och så vidare och med tiden har projektet utvecklats. Nu passar vi på att även skapa möjligheter för näringslivet och det gör vi på mark i området som anses som outnyttjad eller underutnyttjad.
Ett av huvudsyftena med projektet, förklarar Nordén, är att minska konsekvenserna av järnvägens barriäreffekt. Det görs genom att bygga nya säkra gång- och cykelpassager över och under spåren.
– Halmstad kommun har alltid velat länka ihop östra och västra sidan. Och det gör vi nu med bland annat två nya tunnlar och en ny bro.
Ungefär så här kommer Stationsstaden se ut 2050. Detaljplansarbetet pågår och förändringar kan komma att ske. Skiss: Sweco/Halmstads kommun
Att gräva ner tågspåren som exempelvis görs i Varberg har diskuterats, men har avfärdats av flera skäl. Framför allt handlar det om kostnader, påpekar Nordén, och förklarar att Trafikverket tar en stor del av notan för Varbergstunneln, vilken ingår i Nationella Infrastrukturplanen.
Skulle samma sak göras i Halmstad hade kommunen behövt stå för hela finansieringen.
Nordén berättar att kommunen har en ständigt pågående dialog och samarbete med Trafikverket – som samtidigt ska förnya, modernisera rusta upp och öka kapaciteten på Halmstad C.
Prognoser från Trafikverket visar att trafiken generellt väntas öka med cirka 20 procent norrut och cirka 50 procent söderut på Västkustbanan till 2040. Nya spår ska läggas, kontaktledningar och växlar byts ut samtidigt som signalsystemet moderniseras i samband med ett ställverksbyte.
Tillgänglighet och funktioner på stationsområdet förbättras genom att bygga nya anslutningar, med hissar och rulltrappor, till nya bredare plattformar.
Byggstarten för ställverksbytet beräknas till 2026 och bangårdsombyggnaden ett par år senare, 2028/29.
Så långt om själva tågtrafikssatsningen, men även den befintliga regionbussterminalen förlängs och utökas. Det ska bli smidigt för resenärerna att skifta färdsätt mellan buss och tåg och vice versa.
Hjärtat i området lär dock bli den nya Resecentrumbyggnaden, vilken blir ett tydligt landmärke för både invånare och resenärer. Den åtta till tio våningar höga byggnaden kommer placeras utmed Laholmsvägen, på östra sidan om järnvägsspåren, och ersätta den nuvarande centralstationen (som ska bevaras för annat ändamål).
– I de två nedersta planen planeras service som biljettköp, vänthall, restaurang och butikslokaler. I de övre planen blir det kontorslokaler, säger Jennifer Nordén.
Här ses en illustration på hur nya Resecentrum kan komma se ut. Byggnaden ligger utmed Laholmsvägen, öster om tågspåren, och ska innehålla vänthall, service, restauranger och kontor. Bild: Sweco/Halmstads kommun
Vad är det mer för byggnader som planeras i den nya stadsdelen?
Tittar man på framtagna planskisser är tanken att kontorsytor ska byggas på båda sidor om järnvägsspåret. De exponeras i den norra delen av området mot Laholmsvägen och beräknas ge arbetsplatser för mellan 1 500 och 3 000 personer.
Nya bostäder planeras öster om järnvägsspåren i södra delen längs med Bolmensgatan. Enligt planförslaget 200-300 lägenheter, fördelade i fyra huskroppar.
– Vi har försökt anpassa de här husen till stadsbilden med en så kallad trapplösning. Nära stationen kan man tillåta lite högre byggnader och längre söderut sänks höjden för att anpassa till befintliga bostadsfastigheter, säger Jennifer Nordén.
I södra delen, på östra sidan, byggs också ett så kallat mobilitetshus – en modern multifunktionell anläggning som erbjuder mer än ett traditionellt parkeringshus.
– Vi kallar det inte P-hus för det ska inte bara inrymma bilar, utan också parkering för cyklar, utlåning av cyklar och elcyklar, bilpool samt laddstationer, berättar Nordén.
Illustrationen visar hur Stationsstaden kan komma att se ut. Projektet ska genomföras i etapper tillsammans med Trafikverket och tros vara färdigbyggt någon gång mellan 2040 och 2050. Skiss: Sweco/Halmstads kommun
Ytterligare ett mobilitetshus kan komma att bli aktuellt även på motsatt sida om tågspåren.
– Vi får inte ihop det med enbart ett mobilitetshus. Marken ägs idag av Trafikverket och Jernhusen och det förs en diskussion med dem, men det ligger mer i framtiden, säger Jennifer Nordén som inte heller utesluter underjordiska garage i någon eller några av de övriga planerade byggnaderna.
Projektledaren är noga med att betona att inget ännu är hugget i sten. Detaljplanen har under hösten 2024 varit ute på samråd och går nu över i nästa fas – granskning.
– Allt jag berättat om är en visionsbild och det tror jag är viktigt för allmänheten att veta. Vi tar till oss av alla synpunkter som framkommit i samrådet och vi ser redan att det är vissa saker som behöver omarbetas, säger Jennifer Nordén.
Om tidsplanen följs kommer detaljplanen granskas under året och efter det väntas kommunfullmäktige att klubba planen våren/sommaren 2026.
Framför sig ser politiker och tjänstemän ett attraktivt och aktivt område som tar Halmstad in i framtiden.
– Vi tror det här kommer att gynna invånarna i Halmstad men också de som kommer och besöker staden. Utbyggnaden av det här området kommer att ske etappvis och kommer sannolikt inte att vara helt klart förrän runt 2040, säger Jennifer Nordén.