Av Joakim Ormsmarck
Skånskan är en institution i Halmstad. I snart ett sekel har halmstadborna kunnat köpa sitt dagliga bröd, ta en fika eller bara unna sig det där lilla extra bara för att livet är härligt just i dag. Det är på alla sätt ett kulturarv som Daniel Neborg och Niklas Swedblom förvaltar och utvecklar.
Det är en nästan hisnande tanke att Skånskan, eller Skånska Hembageriet som det hette från början, redan hade funnits i 75 år den där måndagen i februari 2005 när Daniel och Niklas fick nyckeln i sin hand. Då hade de redan en tid gått vid sidan om den tidigare ägaren för att, som Daniel uttrycker det, lära sig ställe, recepten och konceptet.
Det var trots allt ett hyfsat stort steg från finkrogen Lilla Helfwetet till bageriet på andra sidan kvarteret.
– Vi hade bakat en del tidigare på Lilla Helfwetet och arbetat med lite mer komplicerade desserter så hantverket var inte nytt för oss men vi ville inte ändra för mycket så det var viktigt med en bra överlämning, menar Niklas.
Foto: Anders Sällström
Tjugo år är en försvarlig tid och när vi slår oss ner över en kopp kaffe på nedre plan är det kanske inte så konstigt att vi förflyttar oss tillbaka till 2005… Soda slog upp dörrarna mot Hamngatan, Bond var fortfarande Bond och hade Paparazzi flyttat in på Bastionsgatan redan eller var det Solid de hette då?
– Jag och Niklas jobbade båda på Lilla Helfwetet vid den här tiden. Vår kontakt med Skånskan var att det var hit vi sprang stup i kvarten för att låna saker när vi glömt att beställa hem mjöl eller jäst, skrattar Daniel.
– Precis så var det, inflikar Niklas. En dag frågade ägaren om vi inte skulle ta över och tanken började gro. Men när jag kom tillbaka till restaurangen och kastade fram idéen för Daniel var han inte så sugen på livet om bagare, skrattar han.
Daniel berättar att den första tanken som avskräckte var tidiga morgnar i bageriet men efter att ha funderat lite till och samtidigt jämfört med de arbetstider det innebar att arbeta på krogen med sena kvällar och luncher dagen därpå kändes livet som bagare och konditoriägare alltmer lockande. Kollegorna som jobbat tillsammans till och från genom åren var på väg att bli företagare och kompanjoner.
Hur träffades ni två?
– Det var Niklas som värvade mig som kock till ett ställe i Tylösand och sedan när hösten kom åkte vi upp till Åre tillsammans för att köra vintersäsongen där, minns Daniel.
– Sedan jobbade vi på lite olika ställen innan Daniel hörde av sig att de hade en lucka på Lilla Helfwetet där vi sedan jobbade tillsammans i ett antal år innan vi hamnade här för tjugo år sedan, förklara Niklas.
Foto: Anders Sällström
Trots den inledande tveksamheten från Daniels blev de båda kockarna trots allt ägare till det anrika hembageriet i hörnet Bankgatan och Storgatan. De blev då de fjärde ägarna sedan systrarna Sandström startade upp 1931.
– Vi ville behålla det genuina och utveckla försiktigt. Det är fikan som är i fokus och kombinationen av våra ganska klassiska bakverk och de här lokalerna är en stor del av upplevelsen, den ville vi inte ändra på utan bara förfina, berättar Niklas.