NYHETER 2025-04-10 KL. 18:37

Distriktsveterinärerna lämnar delar av Halland

Av Carina Nilsson

Distriktsveterinärernas verksamhet upphör i Halmstads distrikt. Både jourtid samt planerad djurhälso- och djursjukvård ska avslutas. Det skriver Jordbruksverket i ett mejl till djurägare.
– Beslutet väcker såklart oro, säger Anders Nilsson som är LRF-ordförande i Laholm

Distriktsveterinärerna lämnar delar av Halland
Distriktsveterinärerna lämnar Halmstads distrikt den 1 september. Ett beslut som har väckt oro hos många djurägare. Foto: Pressbild Jordbruksverket

Halmstaddistriktet omfattar Halmstad, Laholm, Falkenberg och delar av Hyltes kommun.

Jordbruksverket skriver att beslutet handlar om att använda statens resurser där de behövs som mest och att den privata marknaden bedöms kunna ta det veterinära ansvaret i området. Distriktsveterinärerna kommer dock att fortsätta ansvara för smittskyddet i händelse av utbrott av smittsamma djursjukdomar i distriktet även efter den 1 september.

Distriktsveterinärerna, som är en del av Jordbruksverket, har gått med ekonomiskt underskott under de tre senaste åren och behöver få ekonomin i balans.

Inför beslutet har myndigheten undersökt antalet lantbruksföretag med djur och antalet hästar i området. De har även sett över tillgången till veterinärer, kliniker samt avståndet till djursjukhus med akutvård för sällskapsdjur.

– Vi måste få ekonomin i balans och då klarar vi inte att ha beredskap över allt genom Distriktsveterinärerna. Det finns områden i Sverige bland annat i Dingle, Tranås och Vetlanda som inte har någon organiserad veterinärberedskap alls dygnet runt. I Halmstads distrikt finns det många privata veterinärer för både sällskapsdjur, häst och lantbruksdjur. Vi har också tittat på antalet förrättningar under kvälls- och nattetid och det finns aktörer här som tar marknadsandelar från oss som kanske kan ta ännu mer, säger Anna Clarin som är enhetschef på Jordbruksverkets djuravdelning.

Den sammantagna bedömningen är att marknaden kommer att klara den veterinära servicen i Halmstads distrikt.

– Vi önskar att de privata aktörerna vill och kan ta ansvar för det här. Det är de som sitter på de största veterinära resurserna, vår andel är ganska liten. Det är en komplex fråga men beslutet gäller från den första september så vi gör bedömningen och tror att djurägare och de privata veterinärerna kommer att kunna lösa det tills dess, säger Anna Clarin.

Anders Nilsson som är ordförande för LRF i Laholm var inte glad åt beskedet.

– Det är en tråkig nyhet eftersom Distriktsveterinärerna är viktiga. Det händer inte ofta men står man med en besvärlig kalvning så är man tacksam om veterinären inte har för långt att köra, säger han.

Han tycker att beslutet att gå ut med ett brev till djurägare på det sätt som myndigheterna har gjort skapar onödig oro.

– Jag är lite förvånad över agerandet, alla som har djur reagerar ju med oro om den veterinära akut- och jourverksamheten försämras. Man kanske skulle ha väntat tills det fanns en plan för hur det ska lösas i stället, säger han och fortsätter:

– Samtidigt är det lite tidigt att uttala sig. Det är möjligt att det finns fler som tänker driva privat eller en annan lösning som kommer fram, det är vad jag hoppas i alla fall. Gör det inte det behöver vi lyfta frågan inom LRF.