Av Erik Jansson
Välgörenhetskonsert för ”End Polio Now” med Oldtimers - ”det lilla storbandet”.
En konsert arrangerad av Halmstad-Tylösand Rotaryklubb.
– Vi är på väg in i en ny värld - fri från polio!
Mats Erntell, Rotarian och tidigare smittskyddsläkare i Halland summerade i en kort presentation det viktiga syftet med Oldtimers välbesökta välgörenhetskonsert. Vi vill samla in pengar för att slutligen nå målet att sjukdomen Polio inte ska finnas mer
Redan 1985 startade Rotary en global kampanj för att samla in medel till att utrota polio. 2,6 miljarder dollar har kanaliserats genom Rotarys kampanjer sedan dess. Vi har varit nära slutmålet då vaccinationerna har varit mycket framgångsrika, men omstart har skett i vissa länder. Fortsatta insatser samordnas nu med WHO, Unicef och Bill och Melinda Gates Foundation och sätter därmed 2027 som nytt slutmål för när polion kan vara utrotad i hela världen. För detta ändamål har Oldtimers nu ställt upp med en hel konsert!
I pausen blev det rundabordsamtal för vänner som möttes. Lars Wennerholm och hans hustru Yvonne har samlats med andra musikentusiaster vid gemensamt bord.
För varje krona som Rotary nu kan samla in dubbleras beloppet genom bidrag från Bill Gates. Detta är bakgrunden till den välgörenhetskonsert som Oldtimers i Halmstad spelade upp under lördagen den 15 mars i Najaden.
Det blev en bejublad musikalisk upplevelse som Oldtimers framförde i en variationsrik spellista. Det blev en bredd i jazztoner från väckelse till gospel, från Lullaby till Chattanogas järnvägståg, från världens alla hörn till Halmstads gamla Folkpark med The Westcoasters 60-tal.
Sigge Ohlsson vägledde hela föreställningen med intressanta presentationer till alla stycken. Allt började med minnen av Kjell Öhmans och Telstars väckelsemusik i Pentecostal feeling. Med anknytning till Oskar Lindbergs Gammal fäbodpsalm från Dalarna fick vi genom brorsonen Nils Lindberg in svensk traditionell jazz i Blues for Bill, som komponerades till minne av Bill Basie.
Kärleken fick många anknytningar först ut genom Gershwins Love is here to stay. Filmmusik blev det i flera intressanta exempel, med början hos Peter Sellers Åh vilket party, titulerad Nothing to lose på originalet. Lullaby of Broadway hämtades från musikalvärlden.
Oldtimers rörde sig över hela världen. Två fina inslag från Frankrike kom med Michel Legrands I will wait for you (från Paraplyerna i Cherbourg) och What are you doing (från Happy Ending). Legrand var ju gigant som kompositör inom filmmusik.
Sigge Ohlsson tog oss därefter snabbt hem till Halmstads Folkets Park, när Oldtimers till publikens förtjusning tog fram ungdomstidens jazzmusik av The Westcoaster med musik av Harald Gustavsson i Mind you write, översatt Glöm inte att skriva.
Som avslutning på första delen fick Ulrika Pahlett publiken med sig upp på musikalscenen igen genom ett excellent framförande av The Lady is a tramp ur Rodger och Hammersteins Babes in arms.
I andra delen fick vi en enastående fin show av de tre glittrande kvinnorna i Oldtimers. Stort jubel från publiken när Chattanooga train påannonserades. De är briljanta instrumentalister, men också lika professionellt välljudande som sångtrio när de presenteras som Oldtimers Sisters. Det blev fortsatt järnvägstema när konserten avrundades med Duke Ellingtons signatur Take the A-train. Den taktfasta avslutningsapplåden ledde fram till Gospel John av Maynard Ferguson som extra nummer.
Briljans, professionalitet, gladlynne och kunnighet ligger i Oldtimers hela genomförande.
Rotarys tack framfördes av Bosse Vallén, som till publikens kraftfulla applåder kallade arrangemanget ”en stor fröjd” och han betonade att en ”extra stor fröjd” var det att Oldtimers hade skänkt hela sitt gage till Rotarys kampanj ”End Polio Now”.