HEMMALIV 2025-02-16 KL. 14:02

Second hand-butiken där kunderna glömmer att det är återbruk

Av Johan W Jönsson

Cina Rane har alltid varit väldigt intresserad av återvinning, auktioner och loppisar. En gammal sak som någon annan haft kan bli ny för en ny ägare. Sedan 2019 driver hon en egen second hand-butik vid namn Busfrö i Halmstad och det vimlar av kunder.
– Här finns något för alla! Nischen är att vi ska vara som ett varuhus där man nästan glömmer bort att det är second hand, säger Cina samtidigt som hon visar runt i den stora butikslokalen.

Second hand-butiken där kunderna glömmer att det är återbruk
Cina Rane driver secondhand-butiken Busfrö i Halmstad. Foto: Johan W Jönsson

Hon hade själv jobbat i klädbutik i city i 20 år när hon var sugen på något nytt. Hennes man hade alltid tyckt att hon borde göra något eget då han själv driver eget företag.

– Det passar mig att vara egenföretagare. Jag har alltid jobbat som att jag vore egen ändå. Det drivet finns naturligt inom mig. Jag hade hört talas om Busfrö och blev nyfiken.

Busfrö är franchise och Cina började söka information. Hennes dotter studerade i en stad där Busfrö finns. Hon peppade sin mamma att satsa då det skulle passa henne och Halmstad.

Efter en tid hörde Cina av sig till ägaren till Busfrö och hon fick möjlighet att starta egen butik. Därefter startade jakten på en passande lokal och Cina visste vad hon sökte.

– Det var viktigt för mig att ha skyltfönster, och det har vi här. Jag vill vara kreativ och ändra och fixa. Plus att det skulle vara i centrum så att man bara kan slinka ner, säger hon.

På Busfrö finns något för alla. Om en sak inte finns på förmiddagen kan den mycket väl komma upp på eftermiddagen. Foto: Johan W Jönsson

Och slinker ner för trapporna (eller hissen), det är det många som gör. Det är alltid kunder i butiken som lämnar in saker eller som köper saker. De olika avdelningarna är välladdade.

– De som inte vet vad Busfrö är kanske slinker ner bara för att det ser kul ut och sedan får de förhoppningsvis en wow-känsla. ”Oj, är det second hand? Vad fint det är!”

Cina berättar om en kund som kom till kassan och berättade att han trodde att en jacka var använd. Då fick hon förklara att allt är använt då det är second hand, till kundens förvåning.

– Kunder kan också komma och fråga om ett plagg finns i en annan storlek. Då får man berätta att det bara finns en av varje och att det är här och nu. Sedan är det borta, säger Cina.

Bebisprodukter finns det gott om på Busfrö. Foto: Johan W Jönsson

Busfrö öppnade i Halmstad 2019 och det har bara ökat sedan dess. 700 kvadratmeter butiksyra och 300 kvadratmeter lager räcker nästan inte till längre men det går inte att utöka mer.

2021 kom en brand i vägen. I stort sett hela butiken brann upp och lagret blev rökskadat. Det tog ett halvår innan Busfrö kunde öppna igen. En hel julhandel brann bland annat inne.

– Gud, ska vi ha stängt över julhandeln? Hur ska detta gå? Saneringsfirman sa sex till åtta månader och det var tal om att säga upp alla anställda. Vi pausade mycket men jag sade inte upp någon.

Cina var fast besluten över att öppna igen. Konceptet fungerade och kunderna kom. Personalen sattes i arbete och hjälpte till att sanera och försökte rädda det som räddas gick.

– Succén när vi öppnade igen juni 2022 ett halvår senare var total. Det var lång kö - helt galet! Nu är vi dubbelt så många anställda som innan branden. Vi är 22 i verksamheten idag.

Skidsäsongen är här. Foto: Johan W Jönsson

Busfrö har försäljning på kommission. Kunden lämnar in, personal tar hand om varorna och när varan säljs får butiken 60 procent av vinsten och kunden som lämnat in 40 procent.

– Vi bestämmer vad vi tar in och är ganska hårda. Det finns regler inom kedjan. Det är enorma mängder som kommer in, framförallt textil, och vi måste göra en sortering, säger Cina.

Det som kommer in ska vara helt, rent, snyggt och tvättat. Helst ska det inte vara mer än fem år gammalt. Busfrö är en modern second hand. Speciella äldre grejer ratas dock inte.

Avdelningarna är barn, herr, dam, hem och lek. Men det finns småkategorier som accessoarer, smycken, porslin, leksaker, spel, bebisartiklar. Cina beskriver det som att man kan hitta allt.

– Vi kan inte säga att du ska hitta det här eller det här. Kommer du in och frågar efter något så har vi kanske inte det på förmiddagen men på eftermiddagen finns det. Vi fyller på hela tiden.

Är det mycket förfrågningar eller säsong för något särskilt kan Busfrö gå ut i sina social medier och be om att få in speciella saker. Då brukar det inte dröja länge innan det kommer in.

Damavdelningen på Busfrö. Foto: Johan W Jönsson

Inlämningen ser annorlunda ut från och med i år. Nu är det inlämningsperiod varannan månad och det under jämna månader. Busfrö måste hinna med att handskas med allt som kommer in.

Hur ser du framåt?

– Jag är jättenöjd! Jag funderade på en butik till. Men jag vill ta hand om det jag har och framförallt min personal. Genom trivsel och ergonomi. Jag vill också göra mig själv mindre viktig, ler Cina.

Helst vill hon pilla i hyllorna, säga hej till kunderna, fota, filma, göra sociala medier och rå om skyltfönstret. Idag är hon i butiken sex dagar i veckan. Det är öppet sju dagar.

– Jag har skaffat hund så att jag inte kan vara här hela tiden. Jag måste åka hem och det tycker min personal är skönt. De vill inte ha mig här hela tiden, skrattar Cina.

Cina Rane i hemavdelningen på Busfrö. Foto: Johan W Jönsson

Hur ser ditt eget köpbeteende ut?

– Jag köper väldigt lite nytt. Man blir lite småsnål när man går i andra butiker. Visst köper jag underkläder, och skor ibland. Men hellre blommor eller en god fika.

Hur ser ditt hem ut?

– Det är väldigt blandat i olika stilar. Kul saker. Såväl återbruk som nytt. Jag köper nytt också, senast en soffa, men jag gillar blandningen och det har jag alltid gjort, avslutar Cina Rane.

Busfrö i Halmstad omsatte cirka 14 miljoner förra räkenskapsåret. Totalt omsatte Busfrö-kedjan 125 miljoner kronor. Det finns 14 butiker i Sverige och totalt är det 160 anställda.

Damavdelningen på Busfrö. Foto: Johan W Jönsson

Damavdelningen på Busfrö. Foto: Johan W Jönsson

Spel på Busfrö. Foto: Johan W Jönsson

Smycken på Busfrö. Foto: Johan W Jönsson